Verandering telefoonabonnementen 2017

Vanaf 1 januari 2017 wordt de telecomwetgeving aangescherpt. Dit houdt in dat wanneer u een abonnement afsluit waar de kosten van het toestel in verwerkt zijn(telefoonkrediet), wordt vanaf 1 januari gezien als een lening.

BKR registratie

Wanneer je in 2017 een telefoonabonnement gaat afsluiten is het bijna niet uit te sluiten dat je een BKR registratie krijgt.

De regels worden ook veranderd wanneer je een telefoonabonnement afsluit. Wanneer de kosten van het toestel binnen het abonnement hoger zijn dan €250,- , dan moet je kunnen aantonen dat je het toestel daadwerkelijk kunt betalen. Om dit aan te kunnen tonen moet je een inkomenstoets maken en je wordt geregistreerd bij het BKR. De inkomenstoets is pas verplicht vanaf 1 mei 2017, maar je kan verwachten dat veel providers als eerder overstappen.

bkr

Uitzonderingen

Bij de nieuwe wetgeving gelden natuurlijk ook uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn:

  • Bij sim-only geldt deze wet niet omdat er geen toestel bij in zit.
  • Zakelijke abonnementen behoren niet tot deze wet.
  • Als je het toestel in de eerste 3 maanden afbetaalt geldt de wet niet.
  • Als je de toestellen huurt van de provider geldt de wet ook niet.

Gevolgen BKR notering

Omdat je vanaf 2017 bij een telefoonabonnement waarbij het toestel zit inbegrepen en de waarde hiervan is meer dan €250,- een registratie krijgt bij het BKR, heeft dit natuurlijk gevolgen bij een aanvraag van een hypotheek.

Omdat je bij een aanvraag van een hypotheek ook een inkomenstoets moet maken heeft een BKR registratie invloed op de uitkomst. Het gevolg hiervan is dat je maximale hypotheek lager gaat uitvallen.

De reden voor deze wetgeving is zodat mensen meer stil gaan staan bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Het zorgt er wel voor dat mensen die geen geld hebben geen abonnement kunnen afsluiten.

In 2017 worden de abonnementen ook duidelijker verkocht, zo wordt er apart vermeld wat de kosten zijn voor een abonnement bijvoorbeeld: een abonnement van €20,- in combinatie met een toestel van €30,- euro per maand, dus betaal je €50,- per maand totaal. Ook moet er ze er bij vermelden “let op: Geld lenen kost geld”.

Laat een reactie achter